Ce trebuie sa stii inainte sa alegi un job in logistica?
Stim cu totii ca foarte multi tineri absolventi de liceu sau de facultate, aleg sa plece departe de Romania, pentru a-si gasi un loc de munca bine platit in strainatate.
Cu toate acestea insa, exista tineri care prefera sa ramana aproape de casa si de cei dragi, si isi cauta un job atractiv in tara. Pentru acestia, locurile de munca din centrele logistice pot reprezenta o alegerea foarte buna din multe motive, iar in continuare vom discuta despre acest subiect.
Despre Logistica
Logistica nu este un domeniu de activitate deosebit de popular in tara noastra, si nici in alte tari, si multi oameni nu isi doresc o cariera in centrele logistice pentru ca nu sunt foarte bine informati.
Ei bine, un loc de munca in cadrul unui centru logistic poate fi alert si interesant, si cu foarte multe perspective pentru viitor. Specialistii in logistica sunt cei care au responsabilitatea de a gestiona lantul de aprovizionare al unei afaceri.
De exemplu, cei care lucreaza in cadrul Centrului Logistic Dedeman, se ocupa de aprovizionarea tuturor magazinelor Dedeman din tara. Cei de la depozitul Kaufland sunt responsabili de aprovizionarea tuturor magazinelor Kaufland din tara, cei de la Rewe sunt responsabili de reaprovizionarea magazinelor Penny, iar exemplele pot continua.
Practic, daca nu ar exista pickeri si alti angajati care sa isi desfasoare activitatea in centrele logistice, aceste supermarketuri nu ar mai vinde produsele.
Posturi disponibile
In cadrul fiecarui centru logistic, exista posturi disponibile atat pentru absolventii de facultate, cat si pentru cei cu studii medii. Cei cu studii superioare pot opta pentru cariere precum coordonator depozit, referent resurse umane, director depozit, economist.
Acestia cu siguranta nu vor fi implicati in munca fizica (vor lucra la birou in cadrul depozitului), pentru reaprovizionarea magazinelor. In schimb, in depozit este mare nevoie de pickeri si lucratori comerciali sau de stivuitoristi. De asemenea, sunt necesari receptionerii de marfa, acestia facand receptia, dar si responsabilii de livrare a marfurilor.
Pickerii de exemplu sunt cei care pregatesc paletii cu marfa pentru magazinele alocate. Acestia trebuie sa puna pe palet toate articolele care urmeaza sa fie trimise magazinelor, construiesc paletii cu marfa astfel incat acestia sa fie stabili, iar ulterior ii infoliaza si ii duc in zona de depozitare.
Lucratorii comerciali se pot ocupa si de procesul de picking sau pot fi responsabili de mentinerea curatenei. Stivuitoristii sunt cei care vin in ajutorul pickerilor si le aduc marfa la raft, pentru procesul de picking.
Salariile angajatilor din logistica
Cu siguranta va intrebati ce salarii ofera centrele logistice. Ei bine, majoritatea centrelor logistice le ofera angajatilor salarii motivante, acestea constand intr-un salariu fix, la care se adauga un bonus pentru performantele avute (bonusul difera de la luna la luna, si de la angajat la angajat, in functie de performante).
De asemenea, cei care lucreaza in cadrul unui centru logistic primesc si tichete de masa pentru zilele lucrate (15 – 20 de lei, in functie de politica angajatorului). Pentru a oferi un exemplu concret, un angajat pe postul de picker, poate ajunge la un salariu lunar de aproximativ 3500 de lei, cu bonus de performanta si tichete de masa incluse.
Nu este un salariu foarte mare tinand cont de cat se castiga in centrele logistice din strainatate, insa in comparatie cu salariile oferite de alti angajatori din Romania, din diferite alte domenii de activitate, 3500 de lei este un salariu super atractiv.
Concluzie
Asadar, tinand cont de munca prestata si de salariul motivant, cu siguranta orice tanar poate alege o cariera in logistica, mai ales ca au si un program de lucru placut (8 ore in medie).