07/10/2024

Obiective turistice din Timisoara

Obiective-turistice-din-Timisoara

Orasul de pe Bega este un oras fascinant, iar acest articol va prezinta cateva dintre cele mai importante obiective turistice din Timisoara.

Timisoara este cel mai mare si cel mai important oras din Banat, si este denimita “Mica Viena”, “orasul pe Bega” sau “inima Banatului”.

Orasul de pe Bega este un oras fascinant, iar acest articol va prezinta cateva dintre cele mai importante obiective turistice din Timisoara. Daca ajungeti in orasul de pe Bega, cu siguranta trebuie sa vedeti aceste locuri.

  1. Piata Victoriei

Piata Victoriei din Timisoara mai este cunoscuta si sub denumirea de Piata Operei, si este piata centrala a orasului. Pe cele doua laturi mici ale Pietei Victoriei, se regasesc in zona de nord cladirea Operei, si Catedrala Mitropolitana in zona de sud. Acestea sunt doua dintre cele mai fascinante monumente arhitecturale din “Mica Viena”. In aceasta zona se mai afla si Fantana arteziana “La pesti”, Lupoaica cu lupii, dar si Muzeul Banatului (acesta fiind gazduit de Castelul Huniade).

Probabil nu stiati acest lucru, dar in aceasta piata, in data de 20 decembrie 1989, orasul de pe Bega a fost declarat primul oras liber de comunism din tara. Pe cladirea Operei se pot vedea si acum urmele gloantelor care s-au tras in acea perioada.

  1. Piata Libertatii

In trecut, aceasta piata era cunoscuta atat sub denumirea de Piata de Parada cat si sub denumirea de Piata Printul Eugen, din cauza evenimentelor care aveau loc aici. Unii localnici numesc aceasta piata drept Piata Primariei vechi, dat fiind faptul ca aici se regaseste una dintre cele mai imporesionante cladiri din oras, care dateaza din perioada 1731 – 1734, de cand a fost construita.

Cel mai vizibil monument din piata este Statuia Sfantului Nepomuk, chiar in mijlocul pietei. Aceasta statuie se aseamana cu cea a Sfintei Treimi, pe care o puteti vedea in Piata Unirii, aflata la doar 5 minute de mers pe jos.

  1. Piata Unirii

Aceasta este cea mai veche piata din oras, a fost construita in stil baroc, si initial era cunoscuta sub denumirea de Piata Losonczy. Daca alegeti sa vizitati aceasta piata, puteti admira Palatul Baroc, Fantana cu apa minerala, Catedrala Ortodoxa Sarba, Domul Romano – Catolic, Casele Cronicarilor, Monumentul Sfintei Treimi sau Casa Bruke.

  1. Bastionul Maria Theresia

Acesta se afla in centrul orasului, intre Hotel Continental si Fantana Punctelor Cardinale mai exact. Acest bastion este construit in stilul baroc, in perioada 1730 – 1735, si reprezinta cea mai mare bucata de zid din vechea cetate a Timisoarei. Toate celelalte bastioane au fost demolate, astfel incat sa poata avea loc modernizarea si dezvoltarea orasului.

Aici exista in prezent cateva restaurante, dar si spatii comerciale, si nu in ultimul rand, puteti admira expozitii ale Muzeului Banatului.

  1. Fabrica de bere

Cine nu a auzit de berea Timisoreana, care este una dintre cele mai bune beri din Romania? Ei bine, fabrica de bere Timisoreana, care este facuta in orasul de pe Bega, a fost construita imediat dupa eliberarea orasului de sub stapanire otomana, de catre Eugeniu de Savoia, in anul 1718.

Fabrica de bere se afla in apropiere de Piata Traian, in cartierul Fabric, si este cea de a doua fabrica de bere aparuta pe teritoriul tarii noastre. Despre berea facuta aici, se spune ca facea parte in trecut din proviziile armatei austriece.

Fabrica de bere este chiar si in clipa de fata, unul dintre cele mai importante obiective turistice din Timisoara. Turistii pot admira cladirea unde se face berea, dar si cosul cazanului cu foc direct. Ba chiar mai mult, acestia pot vedea locomotiva Muki in curtea fabricii, care in trecut era utilizata pentru transportul butoaielor de bere la gara sau in cetatea Timisoarei.

  1. Parcul Rozelor

Parcul Rozelor este una dintre cele mai importante atractii pentru turisti dar si pentru localnici in timpul verii. Acest parc care se afla aproape de centrul orasului, a fost construit pentru a fi de fapt o expozitie de prezentare a unor soiuri de trandafiri.

Parcul Rozelor insa a fost amenajat si modernizat odata cu trecerea timpului de mai multe ori, si a reusit sa isi pastreze frumusetea chiar si pana acum. Acest parc se intinde pe o suprafata de 37.000 de metri patrati, si dispune de peste 1200 de soiuri de trandafiri. Acesta este motivul datorita caruia, Timisoara era cunoscuta in trecut si ca un “oras al trandafirilor”.

  1. Sinagoga din Fabric

Una dintre cele mai fascinante, originale si distinctive cladiri din oras, este fara doar si poate Sinagoga din Fabric. Datorita elementelor sale caracteristice cum ar fi cupolele numeroase si turnurile, dar si datorita fatadei din tencuiala si caramida rosie, aceasta cladire este foarte atractiva pentru turisti.

Acest obiectiv turistic se afla in apropiere de Parcul Poporului, si totodata in apropiere de Piata Traian, si are doua intrari reprezentative, una pentru femei, iar alta pentru barbati. Sinagoga gazduieste o fascinanta orga la etaj, aceasta fiind construita de catre Leopold Wegenstein, un renumit mester din oras.

Pentru ca a fost vandalizata de cateva ori, timp de 24 de ani a fost inchisa Sinagoga. Si din pacate, cele mai frumoase si importante obiecte sculptate, dar si lampadarele si alte elemente reprezentative ale cladirii au fost furate.

Acestea sunt asadar, cateva dintre cele mai interesante obective turistice ale Timisoarei. Daca vizitati orasul din Inima Babatului, cu siguranta trebuie sa vizitati aceste obiective turistice.