15/07/2024

Ce este si ce avantaje are o folie mulcire?

Ce-este-si-ce-avantaje-ofera-o-folie-mulcire

In momentul in care vine vorba despre folie mulcire, trebuie precizat ca aceasta reprezinta o tehnologie relativ noua, si a fost implementata recent in Romania.

In momentul in care vine vorba despre folie mulcire, trebuie precizat ca aceasta reprezinta o tehnologie relativ noua, si a fost implementata recent in Romania. Desi reprezinta o tehnologie relativ noua pe teritoriul tarii noastre, persoanele care se ocupa de agricultura au inteles cat de multe avantaje are aceasta de oferit.

In plus, folia de mulcire are si un pret redus. Tocmai acesta este si principalul motiv al faptului ca, in clipa de fata foarte multi agricultori/fermieri nici nu mai iau in calcul posibilitatea de a infiinta anumite culturi, fara o folie de mulcire.

Chiar si in aceste conditii, exista probabil foarte putine persoane care nu au auzit sau nu au utilizat acest tip de folie. Acesti fermieri sau agricultori nu sunt la curent cu toate beneficiile si avantajele foliei de mulcire asupra culturilor. In randurile urmatoare vom discuta despre folia de mulcire si despre avantajele sale, deci merita sa cititi pana la final.

Avantaje obtinute utiizand o folie mulcire

Numarul avantajelor de care pot avea parte persoanele care se ocupa de agricultura folosind folia de mulcire este unul impresionant. Am ales sa va prezentam pe scurt cateva dintre cele mai importante avantaje.

Extinderea sezonului

In momentul in care discutam despre culturile timpurii sau despre cele infiintate in sezonul toamna – iarna, fermierii doresc prelungirea sezonului de cultivare. Utilizand o astfel de folie, in cazul culturilor extratimpurii se poate planta mai devreme. Din acest motiv, apar si primele recolte mult mai devreme.

Fara doar si poate, acesta este un avantaj de care se pot bucura doar fermierii/agricultorii care folosesc acest tip de folie. In lipsa acesteia, acest lucru ar fi imposibil.

Cresterea productiei

Se poate folosi de asemenea o folie mulcire si cu scopul de a mentine umiditatea din sol. Poate acest lucru vi se pare lipsit de importanta, dar in acest fel, plantele au la dispozitie apa din sol atunci cand au nevoie de aceasta.

In plus, datorita utilizarii foliei va fi redusa incidenta daunatorilor si a bolilor. Acest lucru are drept consecinta cresterea productiei.

Reducerea fortei de munca si a costurilor

Initial, fermierii nu au privit cu foarte multa incredere folia de mulcire. Cei care au ales sa o foloseasca insa, se bucura de avantaje precum scaderea costurilor cu forta de munca in vederea eliminarii buruienilor.

Ba chiar mai mult, nu va mai fi necesara utilizarea erbicidelor. Acestea pot fi de asemenea destul de scumpe. Deci, folosind folia de mulcire, va fi evitata o astfel de cheltuiala.

Culturile sunt mult mai sanatoase

Atunci cand fermierii nu folosesc folie de mulcire pentru culturile lor, acesea pot fi afectate de insecte. Acestea pot transporta si transmite diverse boli, foarte daunatoare pentru culturi.

Folosind insa folia de mulcire, va fi redus aproape in totalitate impactul insectelor. Drept urmare, vor fi obtinute culturi mai sanatoase.

Cele mai utilizate folii

Ultima tehnologie in materie de folie mulcire este reprezentata de foliile fotoselective (IRT – infrared transmitting). Aceste folii au culoarea maro.

Nu toti fermierii folosesc insa acest tip de folii. Unii aleg folia neagra, pentru a absorbi majoritatea razelor UV si infrarosii. Alti agricultori se orienteaza spre folii de mulcire transparente. Unii le prefera pe cele albe.

Indiferent insa de culoarea foliei, aceasta vine la pachet cu un numar foarte mare de avantaje. Tocmai din acest motiv, popularitatea sa a crescut foarte mult in ultimul timp in Romania.