15/07/2024

Ce trebuie neaparat vizitat in Oradea?

Ce-trebuie-neaparat-sa-vizitati-in-oradea

Turistii care doresc sa viziteze cele mai importante obiective turistice Oradea, au posibilitatea de a ajunge cu avionul, trenul sau masina personala aici.

Stiati ca Oradea este unul dintre cele mai bine dezvoltate orase din Romania la ora actuala, fiind o localitate cu un stil arhitectural aparte? In plus, si amplasarea orasului transforma orasul intr-o destinatie turistica, desi este un oras de tranzit.

Turistii care doresc sa viziteze cele mai importante obiective turistice Oradea, au posibilitatea de a ajunge cu avionul, trenul sau masina personala aici. In cazul in care vreti sa vizitati orasul, in continuare puteti descoperi cateva locuri care trebuie neaparat vazute in Oradea.

  1. Cetatea Oradiei

Cetatea Oradiei a fost construita in perioada 1077 – 1095, in vremea regelui maghiar Ladislau I, insa de mentionat este faptul ca aceasta a fost denumita Varad.

Cetatea Oradiei cuprinde 5 bastioane: Bastionul Ciunt, Bastionul Bethlen, Bastionul Aurit, Bastionul Rosu si Bastionul Craisorul.

Totodata, cetatea mai contine 12 corpuri si un palat gotic, unul renascentist, si nu in ultimul rand Biserica Catolica, acolo unde se afla inmormantat regele maghiar Ladislau I.

  1. Sinagoga Sion

Unul dintre cele mai importante lacase de cult, este Sinagoga, care este o cladire impozanta eclectica. Sinagoga din Oradea este cea de-a treia ca marime din Europa, si a fost construita de catre comunitatea evreiasca neologa.

Aceasta sinagoga are influente maure, iar despre spatiul din interior mentionam faptul ca este orientat conform cu directia Ierusalimului (Nord – Est si Sud – Vest).

  1. Piata Unirii

Piata Unirii din oras este una cu adevarat minunata, inconjurata fiind de o multime de constructii in stilul Art – Nouveau, dar si de Biserica cu Luna sau de Palatul Vulturul Negru.

Aici s-au materializat mai multe idei marete ale diferitilor arhitectio, constructori, pictori si persoane cunoscatoare a pietei si a centrului istoric si cultural al orasului.

In Piata Unirii se organizeaza tot felul de evenimente importante, aici fiind si locul ideal pentru a petrece timp frumos si de a bea o cafea la una din terasele din apropierea Palatului Vulturul Negru.

  1. Palatul Vulturul Negru

Palatul Vulturul Negru se afla construit pe strada Independentei, la numarul 1, si este una dintre cele mai frumoase constructii ale orasului.

A fost construit in stil seccesion, de catre arhitectii Dezso Jacob si Marcell Komor. Multi turisti care vin aici sunt atrasi de vitraliu cu vultur negru, care a fost realizat in atelierul unui oradean pe nume Neuman K, in anul 1909.

  1. Muzeul Tarii Crisurilor

Cu siguranta, cand sunteti in vacanta si vizitati Oradea, trebuie sa treceti si pe la acest muzeu, care este format din Muzeul Iosif Vulcan, Muzeul Memorial “Aurel Lazar”, Muzeul Memorial “Ady Endre”, si Pestera Vadu Crisului. Se spune ca aici exista peste 450.000 de piese de arta, costume populare, podoabe. Dinozauri, fosile ale plantelor.

  1. Palatul Ullmann

Acest palat a fost construit in anul 1913, si are un aer venetian. Constructia a fost efectuata de catre Ullmann Izidor. Palatul Ullmann are 3 etaje, care se desfasoara in jurul unei curti interioare.

Pe fatada palatului pot fi observate linii curbate, pot vi vazute balcoanele circulare si anumite elemente iudaice. Tot aici se poate vedea sfecnicul cu 7 brate.

Cladirea palatului este conceputa precum un bloc de locuinte pentru bogatanii din vremurile respective. Tocmai de aceea, constructia are si cateva apartamente mai modeste, care au fost populate de catre servitori.