06/12/2024

Cum se obtine mierea de albine?

ce-trebuie-sa-stim-despre-afaceri-cu-albine

ce-trebuie-sa-stim-despre-afaceri-cu-albine

Fiecare isi doreste ceea ce e mai bine pentru el si familia lui, motiv pentru care multi sunt cei care se gandesc sa inceapa o afacere.

A intra insa in lumea afacerilor este o provocare foarte mare. Este mult mai greu decat ai putea crede, dar daca ai un plan de afaceri foarte bine pus la punct, daca esti un bun cunoscator al pietei pe care vrei sa intri si daca ai cunostinte manageriale poti avea succes.

Cu un buget nu foarte mare, poti incepe o afacere de crestere a albinelor, iar in continuare vei putea descoperi mai multe informatii utile despre acest aspect.

De ce cresterea albinelor? Pentru ca vei obtine miere de la albine, pe care o vei putea vinde la preturi bune. Se stie faptul ca mierea de albine are multe beneficii pentru sanatate. In plus, vei putea sa vinzi mierea diferitelor supermarket-uri sau lanturi de magazine cu care vei putea incheia contracte.

Vei putea vinde mierea in piata, sau vei putea sa iti promovezi online produsul si cu siguranta vei avea o multime de clienti. Plus de asta, cand oamenii vor vedea ca vinzi un produs de calitate te vor recomanda, si vei avea din ce in ce mai multi clienti.

Ce investitii sunt necesare pentru o astfel de afacere

Asadar, pentru a incepe o afacere in apicultura (cresterea albinelor), vei avea nevoie de un stup si de o familie de albine, si de preferat ar fi sa le cumperi in acelasi timp. Cu aproximativ 600 de lei vei putea cumpara un stup cu 10 rame si cateva mii de albine. Pentru inceperea productiei in cel mai scurt timp, iti vor fi suficiente.

Investitia initiala este de 600 de lei. Vei avea nevoie apoi sa cumperi un combinezon apicol integral care poate costa intre 100 si 200 de lei. Vei avea nevoie de manusi apicole care costa intre 15 si 50 de lei (acestea se pot confectiona din vinil sau din piele).

Vei avea de-asemenea nevoie de un afumator pe care il vei folosi pentru a face albinele inofensive in momentul in care lucrezi la stup. Aici vei mai scoate din buzunar intre 40 de lei si 100 de lei.

Pentru productia de miere vei mai avea nevoie de o centrifuga apicola, pe care o vei folosi cu scopul de a recolta mierea de pe fagure. Vei cheltui in functie de modul de functionare si capacitate, intre 700 si 5000 de lei.

Doar atat?

In plus, vei mai avea nevoie si de un maturator de miere pe care il vei utiliza cu scopul de a elimina surplusul de apa din miere, dar si pentru depozitare. Acesta costa intre 300 si 2500 de lei.

Preturile mari pe care le-ai vazut anterior sunt insa pentru utilajele si recipientele de mari dimensiuni, iar pentru inceput cu siguranta nu vei avea nevoie sa cheltuiesti atat de multi bani.

Alegand o centrifuga apicola la 700 de lei, un maturator de miere la 300 de lei, plus combinezonul apicol intregral undeva la 200 de lei, mausile apicole 50 de lei si un afumator la 100 de lei, vei cheltui undeva la 1350 lei.

Apoi, mergem mai departe si mentionam faptul ca in ceea ce priveste stupii, acestia pot fi orizontali sau verticali. Daca vrei sa practici apicultura pastorala, vei avea nevoie de stupii verticali, pentru a avea un acces mai bun la produsul albinelor.

Familia de albine

In momentul in care aceasta se inmulteste, va avea intre 30.000 si 50.000 de membri, acestia incluzand matca (regina stupului, care are rolul principal de inmultire si care are o durata de pana la 5 ani de viata, timp in care poate depune pana la 200.000 de oua).

Trantorii sunt masculii care se imperecheaza cu matca. Apoi familia de albine cuprinde si albinele lucratoare, care traiesc in jur de 30 de zile, iar acestea pot avea 3 roluri: albine culegatoare, albine casnice si albine doici.

Principii de intretinere

Ca sa intretii corect o stupina, este nevoie sa urmaresti albinele pe tot parcursul anului cu mare atentie, pentru ca acestea au propriile cicluri dupa care functioneaza, iar daca nu vei stii aceste detalii, vei putea avea pierderi neasteptate si foarte mari.

De exemplu, primavara albinele trebuie sa iasa din stup pentru zborul de curatire (pentru a-si face nevoile). Acesta este un zbor deosebit de important pentru sanatatea familiei de albine, iar la nevoie poate fi stimulat prin administrarea de apar si zahar.

Primavara este sezonul in care se curata fundurile stupurilor. In ceea ce priveste sezonul de vara, acesta incepe de cand infloreste salcamul, iar in aceasta perioada albinele sunt foarte importante. In acest timp se poate colecta miere, polen dar si alte produse in mod periodic.

Trebuie ca in luna mai insa sa acorzi o atentie deosebita la perioada de roire (inmultirea albinelor). Atunci, unele albine parasesc stupul care deja este supraaglomerat, pentru a-si cauta un nou loc si pentru a-si intemeia o familie noua.

Roirea naturala poate insa crea pierderi in stupina, ceea ce poate afecta productia negativ, de aceea trebuie ca acest fenomen sa fie pe cat posibil amanat, pana cand esti multumit de productia obtinuta.

Toamna va fi nevoje sa inlocuiesti matcile care nu mai sunt corespunzatoare. Va trebui de-asemenea sa inlocuiesti fagurii care au defecte, si va trebui sa reduci spatiul in stup astfel incat pe timpul iernii sa fie pastrata caldura. Iarna, trebuie sa asculti stupii pentru a verifica starea albinelor.

Productia

In cazul in care faci lucrarile de intretinere necesare, si daca familia albinelor este bine dezvoltata din punct de vedere genetic, intr-un an poti sa colectezi in jur de 40 – 50 kg de miere. In functie de conditiile meteo cantitatea poate fi mai mica sau mai mare.

Poti sa vinzi insa si polen pe care il poti recolta usor, adaugand colectoare de polen la intrarea in stup. Poti vinde si propolis, amplasand colectoare speciale pe ramele stupilor. Vei putea vinde si laptisor de matca (acesta poate fi vandut chiar si cu 600 lei kg), dar este mai greu de extras, va fi nevoie sa folosesti o seringa sau o pipeta in acest sens.