15/07/2024

Merita sa aleg o masina second hand?

avantajele-si-dezavantajele-masinilor-second-hand.

avantajele-si-dezavantajele-masinilor-second-hand.

Daca intentionezi sa iti cumperi in viitorul apropiat un autoturism, este important sa stii de la inceput cati bani ai la dispozitie. In acest fel vei putea sa stii daca iti permiti o masina noua sau o masina second hand.

Daca doresti o masina noua, in functie de marca si modelul preferat, trebuie sa ai o anumita suma de bani pentru avans, iar ulterior vei plati rate. Daca ai toti banii la dispozitie, o poti cumpara cu banii jos, dar vei plati… o mica avere.

De aceea, cel mai probabil vei opta pentru o masina second hand, care are o vecime mai mare sau mai mica (in functie de buget). Masinile second hand au unele avantaje dar si unele dezavantaje, iar in continare vom discuta despre acest subiect.

Iata asadar care sunt in mare parte unele dintre avantajele si dezavantajele masinilor second hand pe care le puteti achizitiona in Romania.

Avantajele masinilor sh

Pretul

Cel mai important avantaj al achizitionarii unui autoturism sh in Romania este pretul. Vei putea sa gasesti o multime de masini second hand, care costa incepand de la cateva sute, si pana la cateva sute de mii de euro. In general, undeva la 10.000 de euro iti poti alege o masina sh pe care sa o folosesti (daca o intretii corespunzator), cel putin 5 – 6 ani de zile.

O masina second hand care are doar 2 ani vechime de exemplu, costa cu cateva mii bune de euro mai putin in comparatie cu o masina nou (aceiasi marca, acelasi model, aceleasi dotari, aceiasi motorizare). Masinile noi se depreciaza rapid, deci o masina sh cu cat mai putina vechime, este ideala.

Garantie

Poti gasi o masina sh care sa aiba inca garantie, deci acesta este un alt motiv bun pentru a-ti alege o asemenea masina. Practic, daca apar defectiuni majore, masina este in garantie, deci nu trebuie sa iti faci griji, chiar daca este un model sh.

Multe optiuni

Cand ai un buget de sa zicem 10.000 de euro pentru ca am dat deja aceasta suma exemplu, poti gasi o multime de masini sh care sa se incadreze in acest buget. De la Dacia la Mercedes, BMW si Audi, vei putea gasi o multime de modele. Cu acest buget cu siguranta nu vei gasi o masina noua de la un producator gen Dacia sau Opel (cu toate taxele incluse).

Calitate la pret redus

In plus, calitatea spune tot despre o masina. Mai bine alegi un model de lux de la cei trei producatori germani amintiti anterior, chiar daca are 3-4 ani vechime, decat o masina de la un producator care nu prea este apreciat, si care are acea faima ca masinile sale se defecteaza destul de repede si sunt scumpe de intretinut (masinile producatorilor francezi sunt un bun exemplu).

Verificarea istoricului masinii

Un alt avantaj daca poate fi numit astfel, este ca acum poate fi verificat istoricul masinii sh, astfel ca in calitate de cumparator, poti sa verifici cu ajutorul unor aplicatii, daca masina este in regula, daca a fost avariata, daca a fost implicata in accident, etc.

Dezavantajele masinilor second hand

Uzura

Cu siguranta, primul dezavantaj este reprezentat de faptul ca masina prezinta mai mari sau mai mici, urme de uzura. De aceea, multe persoane inca nu stiu daca merita sa isi aleaga o astfel de masina sau nu. Cu cat masina este mai veche, cu atat sunt mai mari sansele ca uzura sa se cunoasca din ce in ce mai tare.

Kilometrajul

Apoi, nu trebuie sa uitam de numarul kilometrilor parcursi de masina. O masina sh care are 3-4 ani, poate avea lejer peste 100.000 de km parcursi. Altele se apropie sau chiar depasesc 200.000 de km. Aici deja unele piese incep sa nu mai functioneze optim si sa fie nevoie de inlocuirea lor, deci costurile pot fi mari, mai ales la masinile producatorilor de top.

Apoi, o masina sh trebuie dusa in service imediat dupa achizitionarea acesteia, pentru schimb de ulei, filtre si distributie. Acest lucru reprezinta o cheltuiala in plus (la masinile noi nu este cazul).

Concluzie

Asadar, masinile sh au atat avantaje cat si dezavantaje. Daca vei alege o masina second hand cu putini km parcursi (trebuie sa verifici acest lucru), daca o testezi in trafic si o verifici la reprezentanta, si daca are o vechime cat mai mica, sunt mari sansele ca aceasta sa fie perfeca pentru tine.