beneficiile-ceaiului-de-salvie

beneficiile-ceaiului-de-salvie

Ceaiul de salvie (Salvia officinalis) are o lunga istorie de utilizare in medicina alternativa si traditionala, si are o multime de potentiale beneficii pentru sanatate.

Acest articol va prezinta cateva dintre beneficiile ceaiului de salvie, deci este recomandat sa cititi pana la final, pentru ca veti afla informatii pretioase.

Cele mai importante beneficii ale ceaiului de salvie

Ceaiul de salvie este bogat in compusi antiinflamatori si antioxidanti

Ceaiul de salvie contine o varietate de compusi puternici. In special, antioxidantii sai actioneaza pentru neutralizarea compusilor daunatori numiti radicali liberi. Cand acestia se acumuleaza in corpul dumneavoastra, acestea pot duce la boli cronice, cum ar fi diabetul de tip 2 si anumite tipuri de cancer.

Ceaiul de salvie este deosebit de bogat in acid rosmarinic. Salvia ofera de asemenea, o cantitate echitabila de vitamina K, care este esentiala pentru sanatatea oaselor, circulatia si coagularea adecvata a sangelui. Mai mult, acest ceai are mai multi alti compusi care promoveaza sanatatea, inclusiv carnosol si camfor.

Ceaiul de salvie promoveaza sanatatea bucala

Salvia este una dintre cele mai populare plante medicinale din stomatologie, deoarece vizeaza durerea, inflamatia si respiratia urat mirositoare; si exercita proprietati antibacteriene si de vindecare a ranilor.

De fapt, ceaiul de salvie este adesea recomandat ca remediu pentru ranile la nivelul gurii si pentru durerile in gat.

Aceste beneficii orale sunt adesea atribuite puternicului acid rosmarinic antioxidant pe care il contine salvia. Mai mult, salvia se adauga la unele ape de gura datorita activitatii sale antibacteriene si antiinflamatorii.

Poate avea proprietati anticanceroase

Exista unele dovezi ca ceaiul de salvie poate ajuta la combaterea celulelor canceroase. Contine mai multi compusi anticancerosi, inclusiv carnosol, camfor si acid rosmarinic. Intr-un studiu realizat in peste 500 de persoane, ceaiurile de salvie si musetel au fost legate de un risc scazut de cancer tiroidian

Intre timp, intr-un studiu cu eprubete, ceaiul de salvie a ajutat la prevenirea modificarilor genetice care determina formarea celulelor de cancer de colon. Desi aceste rezultate sunt promitatoare, sunt necesare mai multe cercetari.

Poate favoriza vindecarea sanatoasa a pielii si a ranilor

Salvia contine camfor si carnosol, care pot ajuta la prevenirea leziunilor pielii. De asemenea, poate accelera vindecarea ranilor si poate ucide bacteriile si ciupercile daunatoare.

Imbunatateste controlul glicemiei

Salvia, care este un ingredient frecvent in medicamentele alternative pentru zahar din sange, poate ajuta la imbunatatirea nivelului de zahar din sange si la prevenirea sau tratarea diabetului de tip 2.

Un studiu de 2 luni efectuat la 105 adulti cu diabet zaharat de tip 2 a constatat ca suplimentarea cu 500 mg de extract de salvie de 3 ori pe zi a imbunatatit glicemia, zaharul din sange dupa masa si hemoglobina A1c – o masura a nivelului mediu de zahar din sange in ultimele 3 luni.

Poate promova sanatatea creierului si imbunatati starea de spirit

Ceaiul de salvie este utilizat pe scara larga in medicina alternativa pentru a stimula starea de spirit, a imbunatati memoria si a ajuta la prevenirea tulburarilor legate de creier, cum ar fi Alzheimer.

Cercetarea stiintifica sustine multe dintre aceste utilizari si observa ca extractele de salvie imbunatatesc memoria, functia creierului, starea de spirit si concentrarea.

Salvia poate ameliora si durerea, dar este nevoie de efectuarea mai multor cercetari cu privire la efectele sale asupra creierului si sistemului nervos.

Poate stimula sanatatea inimii

Unele cercetari indica faptul ca salvia poate ajuta la imbunatatirea nivelului de colesterol si trigliceride, scazand potential riscul de boli de inima.

Intr-un mic studiu de 4 saptamani efectuat la 6 femei, consumul a 300 ml de ceai de salvie de doua ori pe zi a dus la scaderea colesterolului LDL (rau) cu 20% si a colesterolului HDL (bun) cu 38%.

Un studiu de 2 luni efectuat pe 105 persoane cu diabet zaharat de tip 2 carora li se administrau medicamente care scad colesterolul, a constatat ca cei care au luat 500 mg de extract de salvie de 3 ori pe zi aveau nivelurile mai sanatoase de trigliceride si toti markerii colesterolului, comparativ cu cei din grupul de control.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *