Care sunt beneficiile salviei?
Salvia apartine familiei de menta, alaturi de alte ierburi precum oregano, rozmarin, busuioc si cimbru, si este o planta de baza in diferite bucatarii din intreaga lume.
Salvia are o aroma puternica, motiv pentru care este de obicei utilizata in cantitati mici. Chiar si asa, este ambalata cu o varietate de substante nutritive si compusi importanti.
Cand discutam despre beneficiile salviei, mentionam ca este utilizata ca agent natural de curatare, pesticid, si exista chiar un ritual care consta in arderea sau murdarirea spirituala a salviei.
Aceasta planta verde este disponibila proaspata, dar se mai gaseste si uscata sau sub forma de ulei si are numeroase beneficii pentru sanatate. Veti descoperi in continuare cateva dintre beneficiile salviei pentru sanatate, deci cu siguranta merita sa cititi pana la final.
-
Salvia are un continut bogat de nutrienti
De mentionat este faptul ca salvia are un continut bogat de nutrienti, astfel ca o singura lingurita care contine doar 0.7 grame de salvie contine urmatoarele:
- Calorii: 2.
- Proteine: 0,1 grame.
- Carbohidrati: 0,4 grame.
- Grasime: 0,1 grame.
- Vitamina K: 10% din aportul zilnic de referinta (CDI).
- Fier: 1,1% din CDI.
- Vitamina B6: 1,1% din CDI.
- Calciu: 1% din CDI.
- Mangan: 1% din CDI.
Dupa cum puteti vedea, o cantitate mica de salvie contine 10% din necesarul zilnic de vitamina; contine de-asemenea mici cantitati de cupru, magneziu, zinc si vitaminele A, C si E. Deoarece este consumata in cantitati mici, salvia ofera doar cantitati minuscule de carbohidrati, calorii, proteine si fibre.
-
Salvia este incarcata cu antioxidanti
Antioxidantii sunt molecule care va ajuta sa va fortificati apararea organismului, neutralizand radicalii liberi potential daunatori, care sunt legati de boli cronice.
Salvia are in compozitie mai bine de 160 de polifenoli distincti, care sunt compusi chimici pe baza de plante care actioneaza ca antioxidanti in corpul dumneavoastra. Acidul clorogenic, acidul cafeic, acidul rosmarinic, acidul elagic si rutina fac parte din compozitia salviei si sunt legate de beneficii impresionante pentru sanatate, cum ar fi un risc mai scazut de cancer si imbunatatirea functiei creierului si a memoriei.
-
Poate reduce nivelul zaharului din sange
Frunzele de salvie au fost utilizate in mod traditional ca remediu impotriva diabetului. Cercetarile indica faptul ca poate ajuta la scaderea nivelului de zahar din sange.
-
Poate proteja impotriva mai multor tipuri de cancer
Cancerul este o cauza principala de deces, in care celulele cresc anormal. Interesant este faptul ca studiile pe animale si eprubete demonstreaza ca salvia poate lupta impotriva anumitor tipuri de cancer, inclusiv cele ale gurii, colonului, ficatului, colului uterin, sanului, pielii si rinichilor.
In aceste studii, extractele de salvie nu numai ca suprima cresterea celulelor canceroase, ci stimuleaza si moartea celulelor.
-
Poate reduce colesterolul LDL „rau”
Salvia poate ajuta la scaderea colesterolului LDL „rau” care se poate acumula in artere si poate provoca leziuni. Intr-un studiu, consumul de ceai de salvie de doua ori pe zi a scazut colesterolul LDL „rau” si colesterolul total din sange, in timp ce creste colesterolul HDL „bun” dupa doar doua saptamani.
-
Poate sprijini memoria si sanatatea creierului
Salvia va poate ajuta creierul si memoria in mai multe moduri. In primul rand, este incarcata cu compusi care pot actiona ca antioxidanti, despre care s-a demonstrat ca tamponeaza sistemul de aparare al creierului.
De asemenea, pare sa opreasca defalcarea acetilcolinei chimice mesager (ACH), care are un rol in memorie. Nivelurile de ACH par sa scada in boala Alzheimer.
Intr-un studiu, 39 de participanti cu boala Alzheimer usoara pana la moderata au consumat fie 60 de picaturi (2 ml) dintr-un supliment de extract de salvie, fie un placebo zilnic timp de patru luni. Cei care au luat extractul de salvie au avut rezultate mai bune la testele care au masurat memoria, rezolvarea problemelor, rationamentul si alte abilitati cognitive.
La adultii sanatosi, s-a demonstrat ca salvia imbunatateste memoria in doze mici. Dozele mai mari, de asemenea, au ridicat starea de spirit si au crescut vigilenta, calmul si multumirea. Atat la adultii mai tineri, cat si la cei mai in varsta, salvia pare sa imbunatateasca memoria si functia creierului.
Alte beneficii ale salviei:
- Poate atenua diareea: Salvia proaspata este un remediu traditional pentru diaree. Studiile pe eprubete au constatat ca, contine compusi care pot atenua diareea prin relaxarea intestinului.
- Poate sustine sanatatea oaselor: Vitamina K, pe care o ofera salvia in cantitati mari, joaca un rol in sanatatea oaselor. O deficienta a acestei vitamine este legata de subtierea oaselor si fracturi.
- Poate combate imbatranirea pielii: mai multe studii cu eprubete sugereaza ca compusii de salvie pot ajuta la combaterea semnelor de imbatranire, cum ar fi ridurile
Acestea sunt asadar, doar cateva dintre cele mai importante beneficii pe care salvia le poate avea pentru sanatate. Cu siguranta este recomandat sa va indreptati atentia spre salvie si sa va bucurati de beneficiile sale, daca nu ati facut-o deja.