15/07/2024

Ce poti vizita in orasul Iasi?

Ce-poti-vizita-in-orasl-iasi

Ce-poti-vizita-in-orasl-iasi

Daca ti-ai propus sa vizitezi regiunea Moldovei, cu siguranta trebuie sa vizitezi si orasul Iasi care este cel mai important oras din aceasta zona a tarii.

Atat din punct de vedere economic, cat si din punct de vedere politic si cultural, orasul Iasi este cel mai important din Moldova.

Cand te gandesti la cele mai frumoase locuri din Iasi, ai multe lucruri fascinante de vazut, pentru ca vei pasi pe urmele lui Stefan cel Mare, vei descoperi locul in care au luat viata Amintirile din copilaria ale lui Ion Creanga, si vei vedea care erau locurile de suflet ale lui Mihai Eminescu.

Palatul Culturii si Complexul Comercial Palas

Cand discutam despre orasul Iasi obiective turistice, trebuie adus neaparat Palatul Culturii in oras, fiind un loc fascinant. Este opera arhitectului I.D. Berindei, si a fost construit intre anii 1906 – 1925, inaugurat fiind de catre regele Ferdinand al Romaniei.

In aceasta impresionanta cladire culturala isi au sediul mai multe institutii prestigioase din capitala Moldovei. Aici pot fi descoperite si 4 muzee importante: Muzeul de Istorie al Moldovei, Muzeul de Arta, Muzeul Etnografic si Muzeul Stiintei si Tehnologiei Stefan Procopiu.

Parcul Copou

De-asemenea, cand discutam despre orasul Iasi obiective turistice, nu putem sa nu mentionam si celebrul Parc Copou, a carui amenajare a inceput in perioada 1833 – 1834.

Acest renumit parc adaposteste Monumentul Legilor Constitutionale, acesta fiind monumentul cel mai vechi al tarii noastre, care este reprezentat de o coloana de piata de 15 metri de inalta, si cu 10 tone greutate. Monumentul este cunoscut si sub denumirea de Obeliscul cu lei, si in anul 1834 a fost creat de catre Mihail Singurov.

De-asemenea, cand ajungi in acest minunat parc, poti admira printre altele si bustul lui Mihai Eminescu care se afla langa celebrul tei al poetului. Aproape de acesta se afla si bustul lui Ion Creanga, si poti sa vezi de-asemenea bustrile unor personalitati celebre din Moldova, cum ar fi Costache Negruzi, Iacob Negruzi, Barbu Stefanescu Delavrancea, Veronica Micle sau Constantin Daniel Stahi.

Pe alte alei din Copou sunt ascunse monumente impozante care au fost dedicate altor mari personalitati precum Ion Luca Caragiale, Ciprian Porumbescu, Octav Bancila sau George Topirceanu.

Gradina Botanica Anastasie Fatu

Aceasta fascinanta gradina botanica poarta numele fondatorului sau Anastasie Fatu, si a fost infiintata in anul 1856. Fondatorul sau era un renumit medic, care era cunoscut ca un mare sustinator al remediilor naturiste.

Interesant de mentionat este faptul ca amenajarea Gradinii Botanice Anastasie Fatu nu a incetat niciodata. In prezent pot fi admirati aici peste 9000 de taxoni vegetali care provin din mai multe regiuni geografice. Pot fi vazute multe plante exotice, unele pe cale de disparitie.

Mitropolia Moldovei si a Bucovinei

Capitala culturala a Moldovei, orasul Iasi este renumit datorita incarcaturii sale spirituale. Aici se poate vizita si Mitropolia Moldovei si a Bucovinei, alaturi de multe lacase de cult impresionante. Aceasta se afla situata in zona centrala a Iasiului.

La Mitropolia Moldovei si a Bucovinei se afla Moastele Sfintei Cuioase Parascheva, cea care este ocrotitoarea Moldovei. Sute de mii de credinciosi din toate colturile Romaniei sosesc aici in fiecare an pentru a se inchina la sfintee moaste.

Teatrul National Vasile Alecsandri

Teatrul National Vasile Alecsandri dateaza din anul 1896 si este cel mai vechi din tara, dar si printre cele mai frumoase de pe continent. In interiorul sau elegant si bogat decorat in stilurile arhitecturale rococo si baroc, se poate admira o fabuloasa pictura realizata de catre Alexander Goltz, unul dintre cei mai renumiti pictori vienezi din istorie.

Cei care au privilegiul de a vizita acest teatru, pot admira cele peste 100 de lampi din cristal care sunt decorate in stil venetian. Poate fi admirat aici si un candelabru urias care se afla in mijlocul cladirii.

Toate aceste elemente de decor ii ofera teatrului o eleganta si un rafinament aparte. Aici se desfasoara o multime de piese de teatru care au devenit faimoase atat in tara cat si in strainatate.

Alte locuri care merita vizitate

Asadar, acestea sunt doar cateva dintre cele mai importante obiective turistice ale Iasiului. Puteti vizita de-asemenea Manastirea Sfintii Trei Ierarhi, Biblioteca Gheorghe Asachi, Esplanada Elisabeta (Rapa Galbena), Sala Pasilor Pierduti, Bojdeuca lui Ion Creanga din cartierul Ticau din Iasi, si multe alte locuri fascinante.

Asadar, cel mai frumos si mai important oras al Moldovei, cu siguranta are cu ce sa va surprinda, deci merita sa il vizitati.