Tot ce trebuie sa stim despre istoria cafelei
Una dintre cele mai populare bauturi la nivel mondial, este fara doar si poate cafeaua. In functie de preferintele fiecarei persoane, aceasta poate fi savurata dimineata dupa micul dejun acasa, la birou sau intr-o cafenea.
Odata cu trecerea timpului aceasta bautura a fost studiata cu atentie de catre cercetatori, iar acestia au ajuns la concluzia ca a consuma cafea este un lucru benefic pentru sanatate.
Unele persoane isi doresc sa afle mai multe informatii despre beneficiile de care pot avea parte savurand o bautura preparata din cafea boabe, in timp ce alte persoane doresc sa afle cat mai multe informatii despre istoria cafelei, iar in continuare vom aborda acest subiect.
Istoria cafelei
Nimeni nu stie cu exactitate cum sau cand a fost descoperita cafeaua, dar cu toate acestea exista multe legende despre originea ei. Despre aceste legende puteti citi in continuare.
Legenda etiopiana
Cafeaua cultivata in intreaga lume isi poate urmari mostenirea pana in vechile paduri de cafea de pe platoul etiopian, din primele secole dupa nasterea lui Hristos. Acolo, legenda spune ca pastorul de capre Kaldi a descoperit pentru prima data potentialul boabelor de cafea.
Povestea spune ca Kaldi a descoperit cafeaua in mod intamplator, asta dupa ce a observat ca dupa ce au mancat fructele de padure dintr-un anumit copac, caprele sale au devenit atat de energice incat nu mai puteau sa doarma pe timpul noptii.
Kaldi a raportat descoperirile sale catre staretul manastirii locale, care a facut o bautura cu fructele de padure respective si a constatat ca l-a tinut alert in timpul orelor lungi de rugaciune de seara. Apoi, staretul manastirii a impartasit descoperirea sa cu ceilalti calugari de la manastire, iar cunoasterea boabelor energizante a inceput sa se raspandeasca.
Pe masura ce informatiile au ajuns spre est si cafeaua a ajuns in peninsula araba, a inceput o calatorie care avea sa aduca aceste boabe pe tot globul.
Peninsula Arabica
Cultivarea si comertul cu cafea a inceput in Peninsula Arabica. Pana in secolul al XV-lea, cafeaua deja era cultivata in districtul yemenit din Arabia, iar in secolul al XVI-lea deja consumata in Persia, Egipt, Siria si Turcia.
Cafeaua nu a fost savurata doar in case, ci si in numeroasele cafenele publice – numite qahveh khaneh – care au inceput sa apara in orasele din Orientul Apropiat. Popularitatea caselor de cafea era inegalabila si oamenii le frecventau pentru tot felul de activitati sociale.
Nu numai ca patronii au baut cafea si s-au implicat in conversatii, dar au ascultat si muzica, au urmarit interpreti, au jucat sah si au fost la curent cu stirile. Cafenelele au devenit rapid un centru atat de important pentru schimbul de informatii, incat erau adesea denumite „Scoli ale Inteleptilor”. Datorita mii de pelerini din intreaga lume care viziteaza in fiecare an orasul sfant Mecca, au inceput sa se raspandeasca cunostintele despre acest „vin al Arabiei”.
Cafeaua in Europa
Calatorii europeni din Orientul Apropiat au adus pe batranul continent mai multe povesti despre o bautura neobisnuita de culoare neagra intunecata. Pana in secolul al XVII-lea, cafeaua isi facuse drum spre Europa si devenea populara pe tot continentul.
Unii oameni au privit aceasta noua bautura cu suspiciune sau teama, ba chiar au numit-o „inventia amara a lui Satana”. Clerul local a condamnat cafeaua in momentul in care a venit la Venetia in anul 1615. Controversa a fost atat de mare incat papa Clement al VIII-lea a fost rugat sa intervina. El a decis sa guste bautura pentru el insusi inainte de a lua o decizie si a gasit bautura atat de satisfacatoare incat i-a dat aprobarea papala.
In ciuda unei asemenea controverse, cafenelele deveneau rapid centre de activitate sociala si de comunicare in marile orase din tari cum ar fi Anglia, Austria, Franta, Germania si Olanda.
Cafeaua a inceput sa inlocuiasca bauturile obisnuite pentru micul dejun de atunci – bere si vin. Cei care au baut cafea in loc de alcool au inceput ziua cu o foarte mare energie, si nu este surprinzator faptul ca datorita consumului de cafea, calitatea muncii lor a fost mult imbunatatita.
Pana la mijlocul secolului al XVII-lea, in Londra existau peste 300 de cafenele, multe dintre ele atragand clienti care au aceleasi idei, inclusiv comercianti, brokeri si artisti. Multe afaceri au luat nastere in aceste cafenele specializate. Lloyd’s din Londra de exemplu, a aparut la cafeneaua Edward Lloyd’s.
Lumea Noua
La mijlocul anilor 1600, cafeaua a fost adusa la New Amsterdam, numita mai tarziu New York de catre britanici. In ciuda faptului ca in toate cafenelele au inceput sa apara rapid, ceaiul a continuat sa fie bautura preferata in Lumea Noua pana in 1773, cand colonistii s-au revoltat impotriva unei taxe grele asupra ceaiului impuse de regele George al III-lea. Revolta, care mai este cunoscuta sub numele de Boston Tea Party, va schimba pentru totdeauna preferinta americana de a bea cafea.
Plantatiile din intreaga lume
Trecand timpul iar cererea pentru cafea fiind din ce in ce mai mare iar bautura a continuat sa se raspandeasca, a existat o concurenta acerba pentru cultivarea cafelei in afara Arabiei. Olandezii au obtinut in cele din urma rasaduri in cea de a doua jumatate a secolului al XVII-lea.
Primele lor incercari de a le planta in India au esuat, dar au reusit cu eforturile lor in Batavia, pe insula Java, in ceea ce este acum Indonezia. Plantele au prosperat si in curand olandezii au avut un comert productiv si in crestere cu cafea. Apoi au extins cultivarea arborilor de cafea catre insulele Sumatra si Celebes.
Dupa cum se poate vedea asadar, cafeaua este una dintre cele mai populare bauturi din lume, si dateaza inca din timpuri stravechi. Cu siguranta o cafea buna este si va ramane pentru foarte mult timp, una dintre bauturile preferate ale oamenilor, indiferent de varsta, nationalitate sau sex.