Începuturile excavatoarelor și cum au ajuns acestea în zilele noastre
Ați rămâne surprinși dacă v-am spune că primele excavatoare au fost de fapt niște lopeți pe aburi, care au existat încă de la sfârșitul anilor 1700?!
Secolul XVIII este caracterizat mai ales prin Revoluția industrială când, pentru prima dată apare și în industria de construcții nevoia de a construi mai repede, mai eficient.
Așa iau viață primele lopeți pe aburi, care au adus o reală schimbare în această branșă. Dacă ar fi să comparăm: cu o astfel de lopată, s-a lucrat de 25 de ori mai mult într-o zi cât cu o echipă de oameni. Invenția îi aparține distinsului Wiliam Otis, care a asamblat un sistem extrem de funcțional de roți dințate, lanțuri, scripete și cabluri pentru a excava pământul.
Această invenție a fost creată pentru construirea căilor ferate, dar cu acesta s-a săpat și Canalul Panama și fundațiile primelor blocuri turn.
Nevoia tot mai mare a dus la îmbunătățiri peste îmbunătățiri, astfel că, nu peste mult timp în anul 1882 a apărut lopata hidraulică, care folosea tot aburul ca și „combustibil”, adică hidraulica a fost pusă în funcțiune de apă (în formă de aburi) nu de lichid hidraulic ca și în zilele noastre. Această îmbunătățire aparține companiei Sir W. G. Armstrong și Asociații.
Excavatorul cu adevărat hidraulic fără lanțuri și cabluri apare la sfârșitul anilor 1800 și a fost dezvoltat de compania Kilgor Machine.
Renumita companie Caterpillar Tractor vine în 1925 cu primul buldoexcavator, pe șenile ceea ce a revoluționat cu adevărat lumea excavatoarelor și nu numai.
Șirul îmbunătățirilor nu se oprește aici. În zilele noastre găsim o serie de excavatoare clasificate după mărime și după operațiunea pe care este menit să o execute. Astfel, există excavatoare uriașe, care pot săpa până la 9000 de tone de pământ pe oră, a cărui motoare au câte 4500 de cai putere.
Există și excavatoare mici de aproximativ 1 m pe 1 m, și excavatoare care pot lucra în condiții de gravitație scăzută, pe Marte sau pe Lună. În ceea ce privește excavatorul folosit în construcțiile obișnuite, astăzi, acestea sunt mult mai prietene cu mediul înconjurător, consumul este mult mai economicos, produc mult mai puțin zgomot și produc mult mai multă putere decât modele vechi, mai mult, unele au și aer condiționat în cabină, control ergonomic și au o stabilitate mult mai mare făcându-le mult mai sigure.
Dacă avem nevoie de un excavator nu vom alege însă după mărime, ci după tipul acționării lor. Plecând de la acest criteriu există mai multe tipuri de excavatoare: excavatoare pe șenile, excavatoare pe roți, buldoexcavatoare, excavatoare cu braț lung, excavatoare cu aspirație, excavatoare folosite în minerit, în silvicultură, etc.
Operarea oricărui tip de echipament greu ar putea reprezenta un pericol pentru siguranță de aceea iată câte sfaturi pentru a ne proteja ori de câte ori folosim un excavator, dar să nu uităm, că înainte de a ne lansa în muncă avem nevoie ca cineva, autorizat, să ne introducă în „tainele” tehnicii de utilizare a acestuia.
- Nu săpați niciodată sub structuri precum trotuarele fără sistem de sprijin adecvat
- Purtați cască și vestă de protecție, protecție pentru urechi și gură
- Evitați întoarcerile sau mișcările bruște
- Coborâți cupa atunci când parcați chiar dacă suprafața este plană
- Nu urcați pantele în diagonală, ci direct în sus
- Trasați drumul excavatorului, astfel încât să conțină cât mai puține denivelări, înainte de a-l parcurge
- Nu depășiți niciodată sarcina maximă a unui echipament
- Coborâți cupa aproape de sol când vă deplasați cu excavatorul pentru a vă asigura o vizibilitate mai bună
- Asigurați-vă că raportați orice pericol de siguranță și faceți reparațiile necesare imediat
- Purtați întotdeauna centura de siguranță.