17/09/2024

Repere pentru mentenanța curelelor variator ale combinelor

Repere-pentru-mentenanta-curelelor-variator-ale-combinelor

Continental și marele producător de utilaje agricole Claas și-au aliat forțele pentru a aduce clienților lor îmbunătățiri însemnate în domeniul curelelor

Ca și electronica și sectorul IT și mecanica cunoaște o dezvoltare continuă inclusiv ceea ce privește sectorul agricol, atât de important. Cea mai mare greutate o duc utilajele agricole în acest sector, mai ales combinele.

Dezvoltarea aceste industrii înseamnă eficientizarea agriculturii, munca manuală este treptat înlocuită. Un rol extrem de important în funcționarea acestor utilaje agricole îl joacă transmiterea puterii prin curele, lanțuri de transmisie, care, folosite în mod corespunzător vor aduce o serie de beneficii: costuri mici, timpi de nefuncționare rari.

Desigur, folosirea și întreținerea în mod corespunzător a curelelor de transmisie ale combinelor necesită anumite cunoștințe din domeniul mecanicii agricole.

Venind în întâmpinarea mecanicilor, fermierilor, prin acest articol dorim să vă servim cu câteva sfaturi utile în ceea ce privește utilizarea curelelor variator, curelelor combinelor și mentenanța acestora.

Ca exemplu vom lua combina, la care se întrebuințează curele variator însoțite de fulii pentru realizarea transmisiei puterii.

 Eventualele defecțiuni ale curelei și modul de intervenție

  • Dacă suprafața inferioară a curelei ajunge în contact cu suprafața inferioară a canelurii fuliei și se generează frecare, este un semn că cele două nu sunt sincronizate bine sau sunt uzate, deci trebuie schimbate.
  • În timp ce combina funcționează, fulia curelei nu trebuie să se fuleze prea tare, orice anomalie trebuie verificată la timp. Dacă această fulare a fuliei este prea mare, verificați dacă discul fuliei este deformat, dacă fulia este instalată conform, dacă arborele fuliei este îndoit sau dacă rulmentul este uzat, apoi schimbați piesele deteriorate.
  • În cazul în care cureaua combinei este slăbită, aceasta va aluneca și va cauza o transmisie ineficientă a puterii, totodată afectând și celelalte piese care contribuie la transmiterea puterii. În acest caz, verificați și reglați cureaua de transmisie pentru a evita uzura excesivă sau alungirea acesteia. Totodată verificați și dacă nu cumva a ajuns ulei pe curea producând alunecare.
  • Dacă combina este neutilizată o perioadă mai lungă de timp, cureaua de transmisie a acesteia trebuie demontată și depozitată separat, într-un loc răcoros și uscat și se va depozita rulat.
  • Dacă unul dintre curele este deteriorată, toate celelalte trebuie schimbate. Nu amestecați niciodată curelele noi cu cele uzate!

Noutăți din sfera curelelor de transmisie ale combinelor, curele smart

Bine cunoscutul producător de anvelope Continental și marele producător de utilaje agricole Claas și-au aliat forțele pentru a aduce clienților lor îmbunătățiri însemnate în domeniul curelelor de transmisie ale combinelor, astfel au ajuns în faza de testare a curelelor „inteligente”.

Inteligența acestora constă în arondarea unor senzori acestor curele, care semnalează, în timp util, eventualele defecțiuni ale acestora. Monitorizarea bazată pe senzori a stării curelei de transmisie va crește fiabilitatea utilajelor agricole. De asemenea, va ușura semnificativ munca tehnicienilor în diagnoza defecțiunilor.

Maik Zeuner, dezvoltatorul curelei de transmisie de la Claas a explicat: „Acest concept de curea digitizată permite evitarea timpilor de nefuncționare neplanificate a utilajelor agricole. Astfel vom economisi timp, materiale și bine înțeles bani! În curând distribuitorii noștri vor putea fi contactați pentru a afla date necesare privind aceste curele smart.”

Pe perioada testării, combinele au fost testate pe o suprafață de 4220 de ha de teren, iar electronica atașată curelelor a rezistat peste 140 de milioane de cicluri de flexare. „Nu este nimic magic sau întâmplător în această imagine de viitor, evaluarea electronică a datelor va oferi informații punctuale și în timp util” a mai precizat Zeuner.