18/04/2024

Ce munceste un electrician?

Ce-munceste-un-electrician

Pe piata muncii din Romania exista din ce in ce mai multe oferte disponibile pentru electricieni. Se gasesc locuri de munca pentru electricieni in Bucuresti,

Pe piata muncii din Romania exista din ce in ce mai multe oferte disponibile pentru electricieni. Se gasesc locuri de munca pentru electricieni in Bucuresti, in Cluj Napoca, Iasi, Timisoara, si in toate marile orase ale Romaniei.

Din acest motiv, vom discuta despre activitatile pe care le desfasoara un electrician, pentru ca persoanele aflate in cautarea unui loc de munca, sa afle despre aceasta meserie, si de ce nu, sa urmeze un curs de calificare, pentru a putea practica ulterior aceasta meserie.

Responsabilitatile unui electrician

Asadar, cea mai importanta responsabilitate pe care o are un electrician, este aceea de a instala si de a intretine instalatiile si utilajele electrice. Electricienii isi pot desfasura activitatea in diferite domenii, cum ar fi in montarea instalatiilor electrice, in intretinerea si mentenanta instalatiilor electrice.

Electricienii sunt cei care se vor ocupa de instalarea si punerea in functiune a diferitelor masini si a diferitelor utilaje electrice (daca vor alege sa isi desfasoare activitatea in diferite fabrici si unitati de productie).

Apoi, electricienii sunt cei care de-asemenea se ocupa de realizarea retelelor electrice in conformitate cu documentatiile tehnice pe care le-au prumit. Tot electricienii sunt cei care se ocupa si de reparatia si de intretinerea diferitelor echipamente electrice.

Credeati ca asta este tot? Cu siguranta nu, pentru ca electricienii sunt cei care in afara activitatilor mentionate in randurile de mai sus, se ocupa si de efectuarea reviziilor tehnice, si de efectuarea reparatiilor la instalatiile automatizate.

Electricienii sunt cei care de-altfel efectueaza si masuratori electrice atat inainte cat si dupa ce are loc instalarea sau repararea diferitelor echipamente electrice automatizate. Electricienii pot lucra de-asemenea si in retelele de telecomunicatii.

Unde lucreaza electricienii?

Este foarte important de mentionat faptul ca persoanele care obtin autorizatia de electrician, au posibilitatea de a lucra in cadrul unei firme de instalatii, sau isi pot infiinta propria firma, astfel incat pot lua lucrari, pot angaja alti electricieni, etc. Acest lucru vine insa la pachet cu multe responsabilitati in plus.

Electricienii cu siguranta vor lucra in echipa, cel putin la inceput, in perioada in care inca invata, desi au obtinut deja autorizatia. Acestia vor avea nevoie sa lucreze pentru o perioada de timp cu electricieni experimentati, astfel incat sa poata fura putina meserie. Apoi, vor putea sa isi desfasoare activitatea si pe cont propriu.

De mentionat este faptul ca electricienii se vor confrunta mereu cu tot felul de provocari si vor invata in permanenta tot felul de lucruri noi. Acest domeniu de activitate al electricitatii, se afla intr-un continuu proces de dezvoltare, iar cei care isi doresc sa devina electricieni foarte buni, trebuie sa fie in permanenta la curent cu cele mai noi inventii.

Salariile electricienilor

Cea mai importanta veste insa este ca, pe piata muncii se cauta in permanenta electricieni, iar cei care sunt buni in aceasta meserie, pot castiga multi bani in fiecare luna, indiferent ca lucreaza intr-o fabrica sau in cadrul unei firme de specialitate. Pot castiga lejer 3000 – 3500 de lei, iar mai mult decat atat, in timpul liber mai pot lucra la ciubuc, iar astfel pot ajunge sa treaca de 4000 de lei in fiecare luna.

Tinand cont de aceste sume, si de media salariilor din Romania, este recomandat ca persoanele aflate in cautarea unui loc de munca in Romania, sa urmeze un curs de electrician, si sa opteze pentru o asemenea cariera in Romania.